login Cont nou
Login
x
User:
Parola:

             Am uitat parola               Nu ma pot loga! 
Problemele de dezvoltare - copil Problemele de educatie - problemele copiilor Problemele de invatare la copii Problemele de personalitate la copii Probleme de sanatate la copii Problemele de tot felul ale copiilor Problemele copilului meu - forumul copiilor Problemele copilului meu - formular de contact
Home
Copilul mic
Copilul prescolar
Copilul scolar
Adolescentul
Parintele
Familia
Despre copii
Eu, burtica
si mamica
Sarbatoresc 11 luni, apoi numar ani
Temele
de acasa
Ghid de comunicare
cu adolescentii
Eu, burtica si mamica

- Saptamana 28 de sarcina

Sarcina pe:

saptamani
luni
trimestre

Sarcina in saptamana 28Eu, burtica ...

"Bebe" paseste hotarat in ultimul trimestru de sarcina cu aproape o treime din greutatea pe care o va avea la nastere.

Creierul intra intr-o perioada intensa de dezvoltare. Isi specializeaza functiile, apar circumvolutiunile.

Simturile sunt bine dezvoltate, aude, distinge sunete, recunoaste vocea mamei si preia starile ei emotionale, distinge lumina de intuneric, reactioneaza la gusturi.

Clipeste si genele incep sa fie vizibile.

Se imbunateste tonusul muscular, pielea incepe sa se intinda datorita straturilor de grasime depuse.


... si mamica

Mama "creste" si ea. In anumite pozitii burtica poate fi chiar incomoda. Evita sa o lovesti si sa o presezi. Alege o incaltaminte fara sireturi pentru a nu depune efort la incheierea lor.

Sanii sunt mari, sensibili si durerosi. Ei incep sa secrete un lichid care il va hrani pe micut in primele zile. Este vorba de colostru, anterior laptelui. El are importanta foarte mare in transmiterea de anticorpi si in declansarea primului scaun acumulat in intestine in perioada intrauterina (meconiu). Greutatea sanilor trebuie sustinuta cu un sutien bun din bumbac.

Se poate instala o forma de incontinenta urinara, de efort. Sustinerea uterului, presiunea greutatii lui si compresia asupra vezicii urinare sunt principalele cauze. Mici picaturi de urina se elimina in timpul rasului, stranutului, tusei etc. Exercitiile de intarire a musculaturii din zona perineului si vaginului pot continua pe tot parcursul sarcinii.

Solicitarea la maximum a sistemelor interne, volumul marit de sange, tensiunea arteriala, pot crea stari de ameteala si chiar lesin. Miscarile ample, ridicarea brusca, eforturile sustinute sunt de evitat.

In aceasta saptamana mama cu RH negativ primeste o doza de imunoglobulina pentru a se evita riscul producerii de anticorpi care "lupta" cu sangele micutului. Daca "bebe" va avea RH pozitiv doza se va repeta dupa nastere.

Controalele la medic se vor programa de acum la 2 saptamani. E bine sa incepi sa te gandesti la momentul intalnirii, sa "planifici" nasterea si nevoile pe care le implica si sa te interesezi despre concediul de maternitate si concediul de ingrijire al copilului.

Problemele copilului meu

Facebook

Articol vizualizat de: 873 ori.    

Alte

subiecte

de

interes

pentru

perioada

de

sarcina

Calendar
Evenimente
Personalitati
Zodia
Gluma zilei
Citatul zilei

Ti se pare o idee buna ca anumite discipline scolare sa nu fie notate?

da

nu

nu stiu

Problemele copilului meu
Rezultate Problemele copilului meu
costume dama, haine online

   © problemele-copilului-meu.ro. Toate drepturile rezervate. Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea problemele-copilului-meu.ro si nu pot fi preluate fara acord scris.
   Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului si Regulamentul postarilor.
   Intrebarile sau sugestiile care pot ajuta la dezvoltarea site-ului, sesizarea de abuzuri sau dorinta de a deveni colaborator le asteptam la adresa info@problemele-copilului-meu.ro.