login Cont nou
Login
x
User:
Parola:

             Am uitat parola               Nu ma pot loga! 
Problemele de dezvoltare - copil Problemele de educatie - problemele copiilor Problemele de invatare la copii Problemele de personalitate la copii Probleme de sanatate la copii Problemele de tot felul ale copiilor Problemele copilului meu - forumul copiilor Problemele copilului meu - formular de contact
Home
Copilul mic
Copilul prescolar
Copilul scolar
Adolescentul
Parintele
Familia
Despre copii
Eu, burtica
si mamica
Sarbatoresc 11 luni, apoi numar ani
Temele
de acasa
Ghid de comunicare
cu adolescentii
Dezvoltarea pe luni a bebelusului
  

Bebe la 10 luni - Dezvoltarea psihomotorie

Mersul nesigur in patru labe dispare. Bebe prinde viteza. Sta pe genunchi. Schimbarea pozitiilor nu-i mai ridica probleme si incearca tot mai des sa stea in picioare. O mana, piciorul mesei, un scaun, dulapul, patul, devin sprijin si ofera siguranta.

Daca nu se ridica inca nu trebuie fortat. Trebuie insa sprijinit emotional prin incurajari si laude pentru fiecate tentativa sau reusita. Nu rade de el si nu-l ironiza. O va face imediat ce se va simti pregatit, cand musculatura ii permite si cand va reusi sa-si infranga teama si sa paseasca. Unii copii refuza sa mearga pana la un an si chiar dupa aceea.

Musculatura insuficient dezvoltata permite uneori o deformare in forma de paranteze a picioarelor. In general acestea isi revin singure, dar daca ai nedumeriri poti apela la un control medical. Astfel elimini suspiciunile si eventuala instalare a rahitismului.

Vigilenta trebuie amplificata. Uneori se aventureaza in experiente care depasesc capacitatile sale in acel moment. Anumite miscari nesigure, curiozitatea fara margini, echilibrul precar in anumite situatii (scari de exemplu - chiar daca le urca este o problema sa le coboare; dupa ce le descopera reprezinta pentru el o mare tentatie).

Experimentarile lui se pot transforma in aventuri riscante. Acest lucru nu inseamna sa-i interzici ceea ce tu consideri pericol, ci sa-l supraveghezi. Trebuie sa intalneasca treptat tot felul de situatii pentru ca in curand nu vei putea sa-l protejezi de toate loviturile posibile. Prin experimentari el invata, evolueaza, se dezvolta.

Incaltamintea nu este absolut necesara in casa decat daca este rece pe jos. Mersul descult il ajuta mai mult in dezvoltarea musculaturii. Afara insa este nevoie de ea. Trebuie sa asigure sustinerea gleznei, sa fie din material moale, sa aiba varf lat si talpa flexibila in exterior/continua in interior atat pentru echilibru cat si pentru formarea piciorului.

Unii copii sunt mai inceti. Prefera sa stea cat mai mult linistiti si sa se joace decat sa experimenteze tot felul de miscari. Ei sunt buni observatori si aduna informatii in acest mod. Unii bebelusi sar cu totul anumite tipuri de deplasare (tarat, in patru labe). Se ridica atunci cand sunt pregatiti sa mearga. Altii isi fac viata cat mai usoara (temperamentul flegmatic). Daca esti ingrijorata de anumite lipsuri un control medical este binevenit pentru linistea ta.

Dezvotarea motricitatii fine ii permite sa foloseasca degetele in apucarea obiectelor. Un mare progres il reprezinta impreunarea degetului mare cu cel aratator, demonstrand o buna coordonare nervoasa.

Problemele copilului meu

Pagina anterioara    
Facebook

Articol vizualizat de: 2755 ori.    

Calendar
Evenimente
Personalitati
Zodia
Gluma zilei
Citatul zilei

Ti se pare o idee buna ca anumite discipline scolare sa nu fie notate?

da

nu

nu stiu

Problemele copilului meu
Rezultate Problemele copilului meu
costume dama, haine online

   © problemele-copilului-meu.ro. Toate drepturile rezervate. Imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea problemele-copilului-meu.ro si nu pot fi preluate fara acord scris.
   Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului si Regulamentul postarilor.
   Intrebarile sau sugestiile care pot ajuta la dezvoltarea site-ului, sesizarea de abuzuri sau dorinta de a deveni colaborator le asteptam la adresa info@problemele-copilului-meu.ro.